Aromatyczna zupa wiśniowa

Aromatyczna zupa wiśniowa

Zupa owocowa to dla mnie kwintesencja wakacji. Pyszną (jagodową lub wiśniową) robiła moja Babcia, pamiętam też przedszkolną wersję truskawkową, ale tej bliżej było do kompotu z makaronem niż prawdziwej zupy. Lekko kwaskowata, kiczowato wręcz różowa smakuje świetnie lekko podgrzana, lub podana jako słodki chłodnik z dodatkiem lanych kluseczek albo drobnego makaronu.

Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczna zupa wiśniowa

Agata, 21 lipca 2011

Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Wiśnie wydryluj zachowując sok, który wylatuje podczas pestkowania. Owoce z sokiem zalej wodą, dodaj goździki, cynamon i wanilię. Gotuj około 30 minut, aż owoce staną się miękkie i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozrób w odrobinie zimnej wody, mieszanką zaciągnij zupę. Przypraw do smaku cukrem. Gdy lekko przestygnie dolej śmietankę. Podawaj z kluseczkami.

Kategorie przepisów