Aromatyczna zupa wiśniowa
Zupa owocowa to dla mnie kwintesencja wakacji. Pyszną (jagodową lub wiśniową) robiła moja Babcia, pamiętam też przedszkolną wersję truskawkową, ale tej bliżej było do kompotu z makaronem niż prawdziwej zupy. Lekko kwaskowata, kiczowato wręcz różowa smakuje świetnie lekko podgrzana, lub podana jako słodki chłodnik z dodatkiem lanych kluseczek albo drobnego makaronu.
Składniki
- wiśnie - 500 g
- goździki - 4 szt
- wanilia - 1/2 laski
- cynamon - 1 laska
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- cukier - do smaku
- woda - 1 litr
Sposób przygotowania
Wiśnie wydryluj zachowując sok, który wylatuje podczas pestkowania. Owoce z sokiem zalej wodą, dodaj goździki, cynamon i wanilię. Gotuj około 30 minut, aż owoce staną się miękkie i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozrób w odrobinie zimnej wody, mieszanką zaciągnij zupę. Przypraw do smaku cukrem. Gdy lekko przestygnie dolej śmietankę. Podawaj z kluseczkami.