Aromatyczna zupa wiśniowa

Zupa owocowa to dla mnie kwintesencja wakacji. Pyszną (jagodową lub wiśniową) robiła moja Babcia, pamiętam też przedszkolną wersję truskawkową, ale tej bliżej było do kompotu z makaronem niż prawdziwej zupy. Lekko kwaskowata, kiczowato wręcz różowa smakuje świetnie lekko podgrzana, lub podana jako słodki chłodnik z dodatkiem lanych kluseczek albo drobnego makaronu.

Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczna zupa wiśniowa

Agata, 21 lipca 2011

Zdjęcie - Aromatyczna zupa wiśniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • wiśnie - 500 g
  • goździki - 4 szt
  • wanilia - 1/2 laski
  • cynamon - 1 laska
  • mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • cukier - do smaku
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania

Wiśnie wydryluj zachowując sok, który wylatuje podczas pestkowania. Owoce z sokiem zalej wodą, dodaj goździki, cynamon i wanilię. Gotuj około 30 minut, aż owoce staną się miękkie i puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozrób w odrobinie zimnej wody, mieszanką zaciągnij zupę. Przypraw do smaku cukrem. Gdy lekko przestygnie dolej śmietankę. Podawaj z kluseczkami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy