Aromatyczna ryba smażona na maśle szałwiowym
Czasami nie trzeba się głowić by zaserwować danie pyszne i zaskakujące. Takim właśnie jest ryba smażona na aromatycznym maśle szałwiowym. Szałwia dodaje mięsu ryby ciekawego smaku, podkreśla jej delikatność, a aromat powoduje, że wręcz nie możemy się mu oprzeć.Banalnie prosty przepis na niezwykle pyszną, ale prostą w przygotowaniu rybę, której smak i aromat pobudzają zmysły.
Aromatyczna ryba smażona na maśle szałwiowym:
Filety ryby posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na ok 15 min.Na patelni rozpuszczam masło, dodaję oliwę i liście szałwii, smażę ok 2 min. Układam filety, smażę na rumiano na bardzo małym płomieniu ok 5-7 min z każdej strony. Gotową rybę podaję polaną masłem z szałwią na którym się smażyła.
Smacznego
Aromatyczna ryba smażona na maśle szałwiowym:
- 2 duże filety białej ryby, np. dorsza, umyte i osuszone
- 40 g masła
- 20 liści szałwii, porwanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżka oliwy czosnkowej lub z oliwek
- sól, pieprz
- sok wyciśnięty z cytryny
Filety ryby posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na ok 15 min.Na patelni rozpuszczam masło, dodaję oliwę i liście szałwii, smażę ok 2 min. Układam filety, smażę na rumiano na bardzo małym płomieniu ok 5-7 min z każdej strony. Gotową rybę podaję polaną masłem z szałwią na którym się smażyła.
Smacznego