Argentyńskie szaszłyki z kurczaka

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Działo się to pewnego dnia zimowego… kiedy za oknem padał śnieg, było mroźno, biało, zimowo… Irena i Andrzej z południa Polski powędrowali aż do Argentyny, by się ogrzać i smacznie zjeść. Postanowili do wspólnego posiłku zaprosić dwie kuchareczki – jedną z zimnego południa Polski, drugą z mroźnej północy. Zgodziły się z wielką radością powędrować wraz z nimi. Były zmarznięte, ciekawe świata i głodne… ;) Tak oto wspólnymi siłami, w gorącej, letniej Argentynie upiekliśmy na nowych grillowych patelniach pyszne, kolorowe szaszłyki. Oj, jak one nam smakowały! Baaaardzo. Irenko, Andrzeju, Atinko dziękuję za wspólną wycieczkę i pyszne argentyńskie pieczenie:).

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*patyczki bambusowe  (użyłam zwykłych do szaszłyków)

*pół szklanki oleju

*pół łyżeczki świeżego oregano (dałam suszone)

*pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę

*pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

*sól

*4 piersi z kurczaka

*pieprz

*2 cebule pokrojone w ósemki

*1 łyżeczka papryki sypkiej

*1 szklanka wiśniowych pomidorów (dałam zwykłe pokrojone na kawałki)

*3 posiekane ząbki czosnku

 

Wykonanie:

Wymieszać olej, czosnek, paprykę sypką, oregano, sól, pieprz. Dodać pokrojone w  kostkę piersi z kurczaka. Zamarynować.

Na patyczki nadziewać naprzemiennie kurczaka, cebulę, papryki, pomidory. Grillować przez 15-20 minut.

Smacznego:)

 

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy