Argentyńskie szaszłyki z kurczaka

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Działo się to pewnego dnia zimowego… kiedy za oknem padał śnieg, było mroźno, biało, zimowo… Irena i Andrzej z południa Polski powędrowali aż do Argentyny, by się ogrzać i smacznie zjeść. Postanowili do wspólnego posiłku zaprosić dwie kuchareczki – jedną z zimnego południa Polski, drugą z mroźnej północy. Zgodziły się z wielką radością powędrować wraz z nimi. Były zmarznięte, ciekawe świata i głodne… ;) Tak oto wspólnymi siłami, w gorącej, letniej Argentynie upiekliśmy na nowych grillowych patelniach pyszne, kolorowe szaszłyki. Oj, jak one nam smakowały! Baaaardzo. Irenko, Andrzeju, Atinko dziękuję za wspólną wycieczkę i pyszne argentyńskie pieczenie:).

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*patyczki bambusowe  (użyłam zwykłych do szaszłyków)

*pół szklanki oleju

*pół łyżeczki świeżego oregano (dałam suszone)

*pół zielonej papryki pokrojonej w kostkę

*pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

*sól

*4 piersi z kurczaka

*pieprz

*2 cebule pokrojone w ósemki

*1 łyżeczka papryki sypkiej

*1 szklanka wiśniowych pomidorów (dałam zwykłe pokrojone na kawałki)

*3 posiekane ząbki czosnku

 

Wykonanie:

Wymieszać olej, czosnek, paprykę sypką, oregano, sól, pieprz. Dodać pokrojone w  kostkę piersi z kurczaka. Zamarynować.

Na patyczki nadziewać naprzemiennie kurczaka, cebulę, papryki, pomidory. Grillować przez 15-20 minut.

Smacznego:)

 

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Argentyńskie szaszłyki z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Marchewkowa sałatka z żurawiną, sosem tahini, pestkami i nasionami chia. Poniedziałkowy detoks
2

Marchewkowa sałatka z żurawiną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orientalny kurczak w coca coli
3

Orientalny kurczak w coca coli…

Dzi Dzi
karmelowy

Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Curry z mlekiem kokosowym i kr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Łosoś w migdałach z sosem czosnkowo-miodowym

Łosoś w migdałach z sosem czos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Empanadas z kurczakiem i panamskie wakacje
1

Empanadas z kurczakiem i panam…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Gulasz z udźca indyka po kreolsku
1

Gulasz z udźca indyka po kreol…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit