Arbuzowa galaretka z jogurtowym spodem


Jest prosty a miłośnicy arbuzowatego smaku będą zachwyceni.?
Składniki:
360 gram jogurtu naturalnego lub kokosowego z mleka kokosowego
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/2 arbuza
2 miarki kolagenu arbuzowego (opcjonalnie)
6 listków żelatyny
miód akacjowy kilka łyżek
mięta
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z dwoma miarkami kolagenu o smaku arbuza, wanilią i z miodem akacjowym oraz rozpuszczonymi czterema listkami żelatyny. Mieszamy i przelewamy do dwóch pucharków. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie z arbuza wykrawamy kulki lub kostki i układamy na zastygłym jogurcie. Przez sito przecieramy kawałek arbuza. Do soku z pulpą arbuzową dodajemy rozpuszczone w niewielkiej ilości pozostałe dwa listki żelatyny. Mieszamy i zalewamy na warstwie jogurtowej położone owoce płyn arbuza (można dodać trochę miodu jeśli arbuz nie jest zbyt słodki) . Wstawiamy ponownie stężenia do lodówki. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.