Anyżowy chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku

Anyżowy chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku

Zdjęcie - Anyżowy chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dawno nie piekłam w żeliwnym garnku. Jakoś od jakiegoś czasu leżał zupełnie nie używany do chlebowych wypieków. Przypomniało mi się ostatnio jak bardzo lubię pieczone w nim bochenki. Mają niesamowicie chrupiącą, piękną skórkę i delikatny miąższ. Po prostu bajka. Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam w nim chleb orkiszowy. Naprawdę bardzo za nim tęskniłam.

Zdjęcie - Anyżowy chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeliwny garnek tworzy w środku jakby mini piec chlebowy. Jest mocno rozgrzany już w momencie wkładania do niego chleba (rozgrzewamy piekarnik z nim w środku), a chleb pieczony pod przykryciem zagrzewa się dużo bardziej niż po prostu w piekarniku. Efektem jest między innymi wspomniana wyżej bajeczna, rustykalna skórka.

Zdjęcie - Anyżowy chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy na zewnątrz wciąż śnieżnie i zimno, a ciemność nadchodzi właściwie wczesnym popołudniem, niezwykłą radość sprawia wieczorne pieczenie chleba. Zagniatanie ciasta, przekładanie go do rozgrzanego garnka i oczekiwanie na tę chrupiącą skórkę ma w sobie coś, co niezwykle relaksuje. Polecam:)

Anyżowy chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki anyżu (w ziarnach, nie gwiazdkach)
  • ok. 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i anyż. Dodaj miód i zacznij zagniatać ciasto, powoli dolewając ciepłą wodę.
  2. Zagniataj i dolewaj wody aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  3. Na blaszce/tacce ułóż materiałową szmatkę. Oprósz ją mąką i połóż na niej uformowany bochenek. Przykryj bochenek rogami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  4. Na 30 minut przed upływem czasu wyrastania odkręć z żeliwnego garnka plastikowe elementy i wstaw go do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z garnkiem i pokrywką od garnka w środku.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ostrożnie garnek (używając rękawic), zdejmij pokrywkę i delikatnie zsuń bochenek ze szmatki do garnka. Przykryj pokrywką i wstaw garnek z powrotem do piekarnika.
  6. Piecz przez ok. 20 minut, po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 10 minut aż skórka zbrązowieje.
  7. Ostrożnie wyjmij garnek, przechyl go do góry nogami aby wyjąć z niego chleb. Ostudź bochenek.

3.1.09

Kategorie przepisów