Amerykańskie pancakes z masłem orzechowym
Pancakes i masło orzechowe to takie połączenie, które królować by u mnie mogło dzień w dzień!
Uwielbiam!
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pancakes, naleśniki, kluchy, no a masło orzechowe jem łyżką prosto ze słoika!
Dziś podpowiem Wam jak zrobić takie prawdziwe, puszyste, amerykańskie pancakes.
Są świetnym pomysłem zarówno na drugie śniadanie, słodki obiad , jak i podwieczorek.
Fenomenalnie smakują właśnie z masłem orzechowym, ale z solonym karmelem, syropem klonowym albo samym cukrem pudrem będą równie pyszne!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 1 pełna szkl
* jajko – 1 szt
* maślanka – 1 szkl
* cukier puder – 3 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek – 4 łyżki
* sól – 1 szczypta
Masło orzechowe : tutaj
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Dodajemy duże jajko, maślankę oraz oliwę z oliwek – wszystko razem dokładnie miksujemy na gładką masę o gęstej konsystencji śmietany.
Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron na złoto.
Podajemy z masłem orzechowym i prażonymi orzechami ziemnymi.
Smacznego!