Amerykanki

Amerykanki

                                     Kolejne, pyszne ciastka z amoniakiem, jakie upiekłam razem z moimi Muszkieterkami - Alą i Anitką. Robiłam je za jednym zamachem z amoniaczkami.  Pomagał mi przy nich synek i mieliśmy świetną zabawę, troszkę trzeba było zatykać nos i otwierać okna;). Jednak nie było to mocno uciążliwe i o ich zrobienie pokuszę się na pewno jeszcze raz. W rezultacie powstały rewelacyjne, puchate, miękkie i pyszne okrągłe biszkopty, które po ostudzeniu grubo polukrowaliśmy. Coś wspaniałego, takie jak z cukierni, albo i lepsze, bo domowe. Bardzo nam smakowały, a mój Ukochany wręcz przepada za amerykankami, więc bardzo go ucieszyły te ciacha. Przepis pochodzi z bloga Dorotuś. Kochane Muszkieterki, dziękuję Wam za wspólne pieczenie kolejnych śmierdziuszków  :**.

Zdjęcie - Amerykanki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Amerykanki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Amerykanki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (na około 15 -20 ciastek): 

*1 szklanka mleka

*3 jajka

*0,5 kg mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*12 dag margaryny (użyłam masła)

*2 czubate łyżeczki amoniaku

 

Wykonanie:

Margarynę (masło) roztopić i odstawić aby przestygła. Mleko zmiksować z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, zmiksować. Na końcu wlać tłuszcz i zmiksować. Na natłuszczoną blachę (ja wyłożyłam blachę papierem do pieczenia) wykładać ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko, lub trochę mniej), w bardzo dużych odstępach. 

Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż brzegi zaczną  się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Posmarować lukrem z płaskiej strony ciastek. 

Lukier: 3 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 8 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny. Gęstość lukru można dowolnie regulować dosypując cukru lub dolewając wody.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Amerykanki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Amerykanki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Amerykanki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów