Amaretti- włoskie migdałowe ciasteczka
Proste ciasteczka. Migdałowe. Na bazie bezy. Z zewnątrz chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Bardzo smaczne i u mnie zeszły w oka mgnieniu.
Porcji: ok 20 ciasteczek
Składniki:
1 szklanka drobno mielonych migdałów
1 1/3 szklanki cukru
3 białka
kilka kropel zapachu migdałowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 150 C i wyłóż papierem do pieczenia dwie większe blaszki.
- Migdały wymieszaj z 1 szklanką cukru i odstaw.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i dodaj 1/3 szklanki cukru, ale w ilości łyżka po łyżce (aby ustabilizować pianę).
- Do ubitej, sztywnej i lśniącej piany dodajemy mieszankę cukru z migdałami i delikatnie mieszamy (można dodać olejek migdałowy) tylko do połączenia się składników.
- Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę ciasteczka.
- Pieczemy około 30 minut lub do zarumienienia.
- Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub kakao.