Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Współczesne receptury pochodzą z Francji gdzie od XVI w. pasztetnicy przyrządzali je na dworach królewskich i szlacheckich także w Polsce. Pasztety podajemy na zimno lub na ciepło, jako danie obiadowe albo przystawkę. Często towarzyszą im różnego rodzaju sosy lub marynaty. W sklepach oferowane są nam pasztety w postaci konserw lub na wagę, jednak to, co się w nich znajduje zwykle budzi moją wyobraźnię i w efekcie niechęć co do zakupu takiego gotowca. Najczęściej w skład pasztetów wchodzi mięso drobiowe, wieprzowe lub dziczyzna z dodatkiem przeróżnych kompozycji przypraw oraz warzyw. Tajemnicą dobrego pasztetu są najlepszej jakości składniki, począwszy od mięs a skończywszy na ziołach, które wydobywają z mięsa charakterystyczne smaki i nadają cudownego aromatu każdemu daniu. Najbardziej tradycyjnym jest pasztet pieczony, który możemy kroić w plastry i podawać z sosami. Możemy też przyrządzić pasztet, który doskonale będzie się komponował ze świeżym pieczywem. Ma bowiem aksamitną, kremową konsystencję, jest delikatny w smaku i przede wszystkim wiem jakie składniki się w nim znajdują. Zachęcam wszystkich do wypróbowania i życzę smacznego:)



 Zdjęcie - Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  10

Czas wykonania –  50 min. (czas oczekiwania 1,5 godz.)

Stopień trudności –  średni



 Składniki:

Na pasztet:

  • 0,5 kg ugotowanego mięsa z rosołu (np. wołowe i drobiowe),
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze,
  • 15 dag wątróbki drobiowej,
  • 50 g masła,
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 małe,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej.

Na galaretkę śliwkową

  • 10 śliwek,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki brandy
  • około 50 g żelatyny,
  • 250 ml wody

Sposób wykonania:

Pasztet

  1. wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon,
  2. cebulę kroimy w piórka,
  3. na oleju podsmażamy cebulę mieszając (około 5 min), dodajemy wątróbkę i dalej smażymy aż wątróbka będzie miękka,
  4. przestudzone mięso, wątróbkę z cebulką i czosnkiem mielimy dwa razy aby uzyskać kremową konsystencję,
  5. do zmielonej masy dodajemy masło (najlepiej jeśli masło ma pokojową temperaturę), mieszamy wszystko razem aż mięsna masa dokładnie połączy się z masłem i nabierze aksamitnej konsystencji,
  6. tak przygotowany pasztet wykładamy do miseczki lub innego głębokiego naczynia i odstawiamy do lodówki na 30 min.

Galaretka śliwkowa

  1. śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki,
  2. wrzucamy śliwki na patelnię lub garnka o grubym dnie, wlewamy brandy i podsmażamy, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy około 15 min. bez przykrycia mieszając od czasu do czasu,
  3. następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się skórek,
  4. przetarte śliwki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy tak długo aż się dobrze rozpuści,
  5. odstawiamy do przestygnięcia,
  6. kiedy galaretka jest zimna i lekko zgęstnieje zalewamy nią pasztet i znowu wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
  7. Nastepnie życze wam smacznego!

 

Zdjęcie - Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy