Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Współczesne receptury pochodzą z Francji gdzie od XVI w. pasztetnicy przyrządzali je na dworach królewskich i szlacheckich także w Polsce. Pasztety podajemy na zimno lub na ciepło, jako danie obiadowe albo przystawkę. Często towarzyszą im różnego rodzaju sosy lub marynaty. W sklepach oferowane są nam pasztety w postaci konserw lub na wagę, jednak to, co się w nich znajduje zwykle budzi moją wyobraźnię i w efekcie niechęć co do zakupu takiego gotowca. Najczęściej w skład pasztetów wchodzi mięso drobiowe, wieprzowe lub dziczyzna z dodatkiem przeróżnych kompozycji przypraw oraz warzyw. Tajemnicą dobrego pasztetu są najlepszej jakości składniki, począwszy od mięs a skończywszy na ziołach, które wydobywają z mięsa charakterystyczne smaki i nadają cudownego aromatu każdemu daniu. Najbardziej tradycyjnym jest pasztet pieczony, który możemy kroić w plastry i podawać z sosami. Możemy też przyrządzić pasztet, który doskonale będzie się komponował ze świeżym pieczywem. Ma bowiem aksamitną, kremową konsystencję, jest delikatny w smaku i przede wszystkim wiem jakie składniki się w nim znajdują. Zachęcam wszystkich do wypróbowania i życzę smacznego:)



 Zdjęcie - Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  10

Czas wykonania –  50 min. (czas oczekiwania 1,5 godz.)

Stopień trudności –  średni



 Składniki:

Na pasztet:

  • 0,5 kg ugotowanego mięsa z rosołu (np. wołowe i drobiowe),
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze,
  • 15 dag wątróbki drobiowej,
  • 50 g masła,
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 małe,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej.

Na galaretkę śliwkową

  • 10 śliwek,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki brandy
  • około 50 g żelatyny,
  • 250 ml wody

Sposób wykonania:

Pasztet

  1. wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon,
  2. cebulę kroimy w piórka,
  3. na oleju podsmażamy cebulę mieszając (około 5 min), dodajemy wątróbkę i dalej smażymy aż wątróbka będzie miękka,
  4. przestudzone mięso, wątróbkę z cebulką i czosnkiem mielimy dwa razy aby uzyskać kremową konsystencję,
  5. do zmielonej masy dodajemy masło (najlepiej jeśli masło ma pokojową temperaturę), mieszamy wszystko razem aż mięsna masa dokładnie połączy się z masłem i nabierze aksamitnej konsystencji,
  6. tak przygotowany pasztet wykładamy do miseczki lub innego głębokiego naczynia i odstawiamy do lodówki na 30 min.

Galaretka śliwkowa

  1. śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki,
  2. wrzucamy śliwki na patelnię lub garnka o grubym dnie, wlewamy brandy i podsmażamy, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy około 15 min. bez przykrycia mieszając od czasu do czasu,
  3. następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się skórek,
  4. przetarte śliwki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy tak długo aż się dobrze rozpuści,
  5. odstawiamy do przestygnięcia,
  6. kiedy galaretka jest zimna i lekko zgęstnieje zalewamy nią pasztet i znowu wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
  7. Nastepnie życze wam smacznego!

 

Zdjęcie - Aksamitny pasztet z galaretką śliwkową  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków
3

Gratin de pommes, czyli francu…

food² food²
Food Square

Quiche lorraine - placek lotaryński

Quiche lorraine - placek lotar…

food² food²
Food Square

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Krucha tarta z jabłkami
2

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zakręcona tarta z cukinią, mar…

food² food²
Food Square

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń
1

Pieczeń

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pieczeń wieprzowa z porem i dynią

Pieczeń wieprzowa z porem i dy…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Szynka pieczona po staropolsku

Szynka pieczona po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Karkówka na dziko - w jałowcu i kolendrze
2

Karkówka na dziko - w jałowcu…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Szynka w orzechowej glazurze

Szynka w orzechowej glazurze

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena