Aksamitna zupa szczawiowa z jajkiem
Kupiłam na targu dwie wiązki szczawiu ogrodowego. Do łąk pełnych szczawiu nie mam dostępu. Jednak zachwycił mnie smak zupy. Lekko zblendowana, przez co aksamitnie kremowa. Z dodatkiem siekanego jajka.
2 litry wywaru warzywnego
2 wiązki szczawiu ogrodowego
50 - 100 ml śmietany kremówki / lub śmietany sojowej
4 jaja
oliwa z oliwek
sól i pieprz po smaku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Ugotuj wywar z warzyw z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotuj jajka na twardo. Wyjmij z wywaru pietruszkę, marchewkę i seler. Posiekaj w kosteczkę. Odłóż na bok. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek przesmaż posiekany szczaw. Wrzuć do wywaru. Pogotuj chwilę. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Dolej śmietanki i lekko zmiksuj. Posiekane wcześniej warzywa dodaj do zupy. Jajka posiekaj i wrzuć do talerza/miseczki zalej zupa. Dopraw pieprzem