Akcja prowokacja - ciasteczka ze szpinakiem
Takimi babeczkami testowaliśmy kiedyś żółty ser. Prowokacja udana, no, ale wiadomo, że z alergenów najwcześniej przestaje uczulać masło i żółty ser. Warto spróbować, naprawdę. A jak się nie uda - bez paniki. Babeczki te, podane bez sera, też są pyszne.
Weźmy:
na babeczki: 200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
1/2 łyżeczki soli
zimną wodę
na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (pulpy, 450 g), 2 ząbki czosnku, łyżkę masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietanki roślinnej, ser żółty - bez dodatków, w tym mleka w proszku etc.
Na maśle lub margarynie podsmażyć szpinak z czosnkiem. Odparować, dodać śmietankę i doprawić do smaku. Składniki na babeczki szybko zagnieść, dodając tyle wody, by otrzymać zwarte, elastyczne ciasto. Lekko je schłodzić, a następnie rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika z termoobiegiem i piec ok. 12-15 minut. Upieczone babeczki wypełnić farszem, na farsz położyć po kawałeczku i sera i zapiec krótko w gorącym piekarniku.