Ajiaco bogotano – kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem
Nie jestem zwolenniczką zup ale lubię nowości więc chętnie wypróbowałam ten przepis. Zupa bardzo mnie zaciekawiła ze względu na dość dużą ilość mleka ale myślę, że można zmniejszyć ją o połowę, nie wpłynie to na smak a kolor będzie ładniejszy. Dzięki kukurydzy wyczuwalna jest trochę słodkawa nuta. W orginale podane były świeże mini kolby ale ja nie wiem gdzie mogłabym takie kupić więc dałam zwykłą kukurydzę z puszki. Całość była smaczna i taka słoneczna. Jest to moja propozycja do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk.
Składniki:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- ½ łyżki suszonego tymianku
- 8 udek bez kości
- 1 litr mleka
- 1 litr wody
- 450 g ziemniaków
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz
W dużym rondlu na małym ogniu podsmażyć na oleju cebulę, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Dodać czosnek oraz tymianek i smażyć jeszcze przez minutę. Zwiększyć płomień, dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż się lekko zezłocą. Zalać wszystko mlekiem oraz wodą, dodać ziemniaki i doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy kawałki kurczaka za pomocą łyżki cedzakowej, a kiedy przestygną, pokroić je na niewielkie kawałki. Wymieszać zupę, żeby ziemniaki trochę się rozpadły i zagęściły płyn. Dodać kukurydzę i gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać zioła i pokrojone mięso kurczaka. Pogotować jeszcze minutę i doprawić do smaku.
Smacznego:)