Aglio, olio e peperoncino. Włoska klasyka.

Zdjęcie - Aglio, olio e peperoncino. Włoska klasyka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron. Najprościej. Jeden z tych, które smakują mi zawsze. Kwintesencja włoskiej kuchni. Czystość i prostota smaków. Wystarczy nie przypalić czosnku.
Jeśli jakimś trafem, jeszcze nie jedliście - naprawdę polecam! :-)


* * *

Aglio, olio e peperoncino. /porcja dla dwóch osób/

ok 300 g makaronu (u mnie tagliatelle) oliwa (warto użyć oliwy naprawdę dobrej jakości) 1 suszona papryczka peperoncino 4 ząbki czosnku, pokrojone na cieniutkie plasterki duży pęczek świeżej pietruszki, posiekanej sól, do smaku

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek. Smażymy na wolnym ogniu aż nabierze złotobrązowego koloru ( uwaga! Nie może być ciemnobrązowy, ani tym bardzie przypalony… Cała potrawa zrobi nam się g o r z k a ..).
Wrzucamy skruszoną palcami pepperoncino i pietruszkę, smażymy jeszcze ok 1 min. Na patelnię wykładamy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy, by cały pokrył się aromatyczną oliwą.
Podajemy gorące. Jemy z uśmiechem, najlepiej w towarzystwie :)

Smacznego!


Zdjęcie - Aglio, olio e peperoncino. Włoska klasyka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Crostata z włoską bezą
1

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Panna cotta

Panna cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tiramisu z malinami
4

Tiramisu z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!