954. Chleb pełnoziarnisty z automatu

954. Chleb pełnoziarnisty z automatu
Automat do chleba znów był w użyciu...znów upiekłam chlebek..a raczej to samo się upiekł, ja tylko wrzuciłam składniki...Przepis znaleziony na blogu Smakowity chleb., zmieniłam tylko otręby..miałam w domu żytnie..
Chlebek z rogami ha ha..tak wyglądał następnego dnia po ukrojeniu..
Zdjęcie - 954. Chleb pełnoziarnisty z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g otrębów owsianych [ dałam żytnie]
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • półtorej łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 270 ml wody
Składniki umieścić w formie automatu według odpowiedniej kolejności :
  1. woda
  2. oliwa
  3. sól
  4. cukier
  5. mąka pszenna
  6. mąka pełnoziarnista
  7. drożdże
Włączyć 3 program – chleb pełnoziarnisty, wagę chleba 700 g i średni tryb zarumienienia skórki.
Kiedy automat wyda charakterystyczny dźwięk, w którym można dodać ostatnie składniki, dodać otręby owsiane.Kolejny sygnał automatu będzie oznaczał, że chleb jest upieczony. Wyciągnąć formę z automatu i wyjąć chleb. Studzić na kuchennej kratce.
Zdjęcie z ukrojoną kromką zaraz po upieczeniu:
Zdjęcie - 954. Chleb pełnoziarnisty z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tak wyglądał następnego dnia po ukrojeniu..z rogami..
Zdjęcie - 954. Chleb pełnoziarnisty z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów