954. Chleb pełnoziarnisty z automatu

Automat do chleba znów był w użyciu...znów upiekłam chlebek..a raczej to samo się upiekł, ja tylko wrzuciłam składniki...Przepis znaleziony na blogu Smakowity chleb., zmieniłam tylko otręby..miałam w domu żytnie..
Chlebek z rogami ha ha..tak wyglądał następnego dnia po ukrojeniu..
Zdjęcie - 954. Chleb pełnoziarnisty z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g otrębów owsianych [ dałam żytnie]
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • półtorej łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 270 ml wody
Składniki umieścić w formie automatu według odpowiedniej kolejności :
  1. woda
  2. oliwa
  3. sól
  4. cukier
  5. mąka pszenna
  6. mąka pełnoziarnista
  7. drożdże
Włączyć 3 program – chleb pełnoziarnisty, wagę chleba 700 g i średni tryb zarumienienia skórki.
Kiedy automat wyda charakterystyczny dźwięk, w którym można dodać ostatnie składniki, dodać otręby owsiane.Kolejny sygnał automatu będzie oznaczał, że chleb jest upieczony. Wyciągnąć formę z automatu i wyjąć chleb. Studzić na kuchennej kratce.
Zdjęcie z ukrojoną kromką zaraz po upieczeniu:
Zdjęcie - 954. Chleb pełnoziarnisty z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A tak wyglądał następnego dnia po ukrojeniu..z rogami..
Zdjęcie - 954. Chleb pełnoziarnisty z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami