4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

Sobota rano. Wstajemy o 6:50. Nie żeby z własnej woli, po prostu dzieci się już wyspały i Antosia woła:” Mamuś już jest dzień, pora wstawać”.

No i jak tu nie wstać. Chcę czy nie, muszę.

I nagle zdałam sobie sprawę, że chleba w domu brak, a o 9 mamy gościa na śniadaniu!!!

Myślę szybko, co tu na szybko przygotować. Posprawdzałam dostępność produktów i tak oto powstały pyszne, z chrupiącą skórką bułeczki. 

Dużym atutem takich bułeczek jest wyrobienie ciasta po prostu  łyżką i odstawienie do wyrośnięcia.

Ostatnio też robiłam pyszne maślane paluchy.Gdybyś jednak wolał delikatny wyrób, przypominający dzieciństwo to ten przepis będzie idealny dla Ciebie.

Zdjęcie - 4 składnikowe bułeczki bez zagniatania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

Porcji: 6 bułek

Czas przygotowania: 90minut

Czas pieczenia: ok 15minut

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka drożdży suszonych

1 1/2 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam, aby wzmocnić smak)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i łyżką zamieszaj. Nie długo, tylko do połączenia się składników. Przykryj miskę ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na min 1h. (Aby przyśpieszyć czas wyrośnięcia ciasta, wystarczy nagrzać piekarnik na 50C i tam umieścić miskę z ciastem, skróci to znacznie czas wyrastania)
  2. Nastawić piekarnik na 220C i przygotować płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Łyżką nałożyć ciasto na blaszkę w formie bułek i piec około 15 minut. Do zarumienienia się skórki.
  4. Po wyjęciu z piekarnika bułeczki należy przykryć od razu ściereczką.
Zdjęcie - 4 składnikowe bułeczki bez zagniatania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

Kategorie przepisów