4 składnikowe bułeczki bez zagniatania
Sobota rano. Wstajemy o 6:50. Nie żeby z własnej woli, po prostu dzieci się już wyspały i Antosia woła:” Mamuś już jest dzień, pora wstawać”.
No i jak tu nie wstać. Chcę czy nie, muszę.
I nagle zdałam sobie sprawę, że chleba w domu brak, a o 9 mamy gościa na śniadaniu!!!
Myślę szybko, co tu na szybko przygotować. Posprawdzałam dostępność produktów i tak oto powstały pyszne, z chrupiącą skórką bułeczki.
Dużym atutem takich bułeczek jest wyrobienie ciasta po prostu łyżką i odstawienie do wyrośnięcia.
Ostatnio też robiłam pyszne maślane paluchy.Gdybyś jednak wolał delikatny wyrób, przypominający dzieciństwo to ten przepis będzie idealny dla Ciebie.
Porcji: 6 bułek
Czas przygotowania: 90minut
Czas pieczenia: ok 15minut
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży suszonych
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam, aby wzmocnić smak)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce i łyżką zamieszaj. Nie długo, tylko do połączenia się składników. Przykryj miskę ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na min 1h. (Aby przyśpieszyć czas wyrośnięcia ciasta, wystarczy nagrzać piekarnik na 50C i tam umieścić miskę z ciastem, skróci to znacznie czas wyrastania)
- Nastawić piekarnik na 220C i przygotować płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Łyżką nałożyć ciasto na blaszkę w formie bułek i piec około 15 minut. Do zarumienienia się skórki.
- Po wyjęciu z piekarnika bułeczki należy przykryć od razu ściereczką.