10 minutowy trifle, czyli pyszny letni deser
Wstęp
przygotowania 10 Czas
całkowity 10 Ilość
porcji 4 Sposób przygotowania
Dziś przedstawiam Wam super szybki deser, który każdy powinien zapisać sobie w pamięci na wypadek, kiedy zapomnimy, że zaprosiliśmy gości na sobotnie popołudnie.
Deser jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jeśli akurat nie ma sezonu na truskawki, można je zastąpić innymi owocami, np. malinami, jagodami, brzoskwiniami albo też owocami mrożonymi czy też z puszki.
Cały deser wykończyłam wiórkami z gorzkiej czekolady. Wystarczy ostrym nożem zeskrobać wiórki z tabliczki i gotowe. Wygląda to ładnie i smakuje wybornie.
Składniki:- 1 opakowanie rolady owocowej albo czekoladowej
- 250 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kg świeżych truskawek (ewentualnie mrożonych, w tym wypadku dodać kilka kropel cytryny, by truskawki zachowały swój kolor)
- opakowanie cukru waniliowego albo 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- wiórki z gorzkiej czekolady, do posypania
- opcjonalnie: świeża mięta do ozdoby
przygotowania 10 Czas
całkowity 10 Ilość
porcji 4 Sposób przygotowania
- Truskawki dokładnie zmiksuj (zostawiając kilka na później).
- Dodaj 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy albo ekstrakt i dokładnie zmiksuj.
- Ubij śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru.
- Pokrój roladę na kawałki około 1 cm grubości.
- Ułóż roladę na dnie naczynia w którym będziesz serwować deser.
- Pomiędzy ciasto włóż przekrojone na pół świeże truskawki (te które wcześniej odłożyliśmy).
- Na ciasto wylej masę ze zmiksowanych truskawek.
- Na górę dodaj ubitą śmietanę.
- Całość posyp wiórkami z czekolady.
- Udekoruj świeżą miętą.
Smacznego!
Tagi: