Masa makowa - jaką wybrać do ciasta?

Do przygotowania makowca na oleju możesz wykorzystać zarówno gotową masę makową, jak i przygotować ją samodzielnie.

Jeśli wybierasz masę gotową, zwróć uwagę na jej skład – najlepiej, aby zawierała dużo maku i naturalne dodatki takie jak miód czy bakalie, a jak najmniej sztucznych konserwantów. Przed użyciem warto spróbować masy i ewentualnie wzbogacić ją dodatkami, np. odrobiną cynamonu, skórką pomarańczową czy większą ilością bakalii, aby nadać jej bardziej wyrazisty smak.

Jeśli wolisz zrobić masę makową samodzielnie, przygotuj mak, mieląc go co najmniej dwa razy w maszynce. Połącz go z miodem, cukrem, masłem i bakaliami według własnych upodobań. Domowa masa daje Ci pełną kontrolę nad smakiem i ilością cukru, co jest idealnym rozwiązaniem, jeśli wolisz mniej słodkie wypieki. W obu przypadkach pamiętaj, aby masa była odpowiednio wilgotna, ale niezbyt rzadka – to klucz do idealnego nadzienia w makowcu.

Dzięki dobrze przygotowanej masie makowej Twój makowiec na oleju zyska wyjątkowy smak i aromat, który zachwyci każdego.

Pochodzi z przepisu: Makowiec na oleju

Przepisy, których może dotyczyć porada

Zobacz też