Jaka jest idealna kapusta do gołąbków?

Wybieraj średniej wielkości główki kapusty, które mają luźniejsze liście. Dzięki temu łatwiej będzie je oddzielić i zawinąć gołąbki bez ryzyka ich pękania. Najlepsze będą kapusty odmian jesiennych, ponieważ mają mocniejsze liście, które lepiej znoszą długie gotowanie. Jeśli masz trudność z oddzieleniem liści, po sparzeniu ostudź kapustę. Możesz też zamrozić całą główkę na kilka godzin, a następnie rozmrozić – liście same się poluzują. Jeżeli zewnętrzne liście są zbyt twarde, wykorzystaj je do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego, co zapobiegnie przypaleniu gołąbków. Unikaj kapusty o bardzo ciasnych i zbitych główkach, ponieważ jej liście mogą pękać podczas zawijania. Jeśli chcesz uzyskać bardziej delikatny smak, możesz ugotować kapustę w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Pamiętaj, aby odciąć grube nerwy na środku liści, dzięki czemu gołąbki będą się lepiej zwijać i nie rozpadną się podczas pieczenia. Jeżeli zostanie Ci nadmiar sparzonych liści możesz je wykorzystać do przygotowania zupy kapuścianej.Idealna kapusta to klucz do udanych gołąbków, dlatego warto poświęcić chwilę na jej odpowiedni wybór i przygotowanie.

Przepisy, których może dotyczyć porada

Zobacz też