Gołąbki z ziemniakami w sosie grzybowym

Gołąbki z ziemniakami w sosie grzybowym
Zdjęcie - Gołąbki z ziemniakami w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z ziemniakami w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z ziemniakami w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z ziemniakami w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z ziemniakami w sosie grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1,4 l bulionu
  • 250 g leśnych grzybów (np. borowików)
  • 200 g cebuli
  • 100 ml białego wina
  • 70 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 30 g mąki pszennej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Kapustę parzymy w lekko gotującej się wodzie przez około 10-15 minut. Następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście.

120 g cebuli i 2 ząbki czosnku siekamy i przesmażamy na 20 ml Oliwiera na złoty kolor.

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Gdy ziemniaki puszczą sok, przelewamy go do osobnego naczynia. Po chwili na dnie powinna oddzielić się skrobia. Dodajemy ją do ziemniaków. Reszta płynu nie będzie już potrzebna.

Do ziemniaków dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, majeranek, jajko i 15 g mąki pszennej. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Przygotowany farsz nakładamy na sparzone liście kapusty i zawijamy gołąbki.

Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy ok. 1 l bulionu i skrapiamy lekko Oliwierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC i zapiekamy około 10-15 minut. Gdy zaczną się lekko rumienić, przykrywamy folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 175ºC i pieczemy kolejne 45 minut.

Grzyby kroimy na duże kawałki.

W rondelku rozgrzewamy 30 ml oleju. Dodajemy grzyby i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy resztę posiekanej cebuli i czosnek oraz tymianek. Smażymy ok. 2 minut. Grzyby podlewamy winem i redukujemy.

Gdy wino się zredukuje, oprószamy całość lekko mąką i chwilę przesmażamy. Zalewamy 250 ml bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polewamy gołąbki.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.p

Kategorie przepisów