Porady kulinarne
-
Pasta Primavera - jakie składniki?
Podstawą dania jest makaron „anielskie włosy” lub spaghetti. Do przygotowania sosu wykorzystuje się dużo zielonych wiosennych warzyw oraz śmietanę, bulion drobiowy i parmezan
-
Bezy - jakie są zasady ich pieczenia?
Nigdy nie zamykamy piekarnika przy pieczeniu bez – bezy się suszy, nie piecze. Ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki, aby się nie zamykały. Taka mała szpara wystarczy.
-
Jakie białka ubiją się najlepiej?
Najlepiej ubiją się białka schłodzone, więc trzymajmy je wcześniej kilka godzin w lodówce.
-
-
Przecier pomidorowy - jakie pomidory wybierać?
- pomidory muszą być dojrzałe, ale jędrne, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeń
- najlepsze są pomidory polne (nie szklarniowe), najlepiej odmiany Lima
- jasne i zielone części pomidora usuwamy przez poddaniem pomidorów obróbce termicznej
-
Przecier pomidorowy - jakie dodatki?
- Najlepiej nie dawać żadnych dodatków oprócz soli i cukru, gdyż wtedy nasze przeciery będą mogły być wykorzystane do różnych potraw