Zwykła zupa kalafiorowa

Zwykła zupa kalafiorowa
przepis:

0,5 kalafiora

włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)

1,5 l wody

0,25 l śmietanki 30%

1 łyżka masła

1-2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 łyżka siekanego koperku

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą, osolić i ugotować wywar.

Kalafior opłukać, podzielić na mniejsze różyczki.

Do przecedzonego wywaru z warzyw włożyć różyczki kalafiora, ugotować.

Zupę zagęścić mąką i śmietanką, dodać masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać posiekany koperek.

Do zagęszczenia zupy do śmietany można dodać 1-2 żółtka.

Zdjęcie - Zwykła zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów