Żur z chrzanem

Zdjęcie - Żur z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żur z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żur z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zakwas:
  • 100 g mąki żytniej
  • skórka z kromki razowego chleba (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 400 ml przegotowanej wody
na żur:
  • 1 l bulionu z kury
  • 200 g boczku wędzonego
  • 400 g szynki wędzonej
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 2 laski kiełbasy białej
  • garść suszonych borowików
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu tartego
Przygotowanie

Wszystkie składniki zakwasu łączymy razem i odstawiamy na 4 dni przykryte ściereczką.


Boczek z 50 g kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Razem z resztą kiełbas, grzybami oraz szynką pokrojoną w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu. Dodać 2-3 litry wody. Dodać liście laurowe i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Po 20 minutach wyjąć kiełbasę. Dodać zakwas i majeranek. Gotować kolejne 40 minut. Dodać śmietanę i chrzan. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.


Osobno ugotować ziemniaki oraz jaja na twardo. Połączyć z żurem na talerzu.


Porada:

Żur najlepiej smakuje na własnym zakwasie, który należy przygotować kilka dni wcześniej. Skórkę od chleba można pominąć, jeżeli nie posiadacie chleba wysokiej jakości. Istotnym punktem w przygotowaniu żuru jest wcześniejsze częściowe podsmażenie kiełbasy i boczku, co daje tej potrawie niesamowitego smaku. Ilość chrzanu można dozować według własnego uznania.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy