Zupa z żółtej papryki i soku jabłkowego
Przepis przygotowywany w ramach akcji „Dieta dla serca” mającej na celu popularyzację diety obniżającej cholesterol.
Składniki:
(przepis na 4 porcje)
3 średnie żółte papryki
1 ząbek czosnku
1 szklanka niedosładzanego soku jabłkowego
2 łyżki margaryny (użyliśmy margaryny Optima Cardio)
3 szklanki wywaru warzywnego
2 łyżki łagodnej musztardy
2/3 małego kubeczka jogurtu naturalnego
pieprz do smaku
4 kromki chleba graham
2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Oczyścić paprykę z nasion i pokroić w kostkę. Posiekać drobno czosnek, połączyć z papryką i zalać sokiem jabłkowym. Dodać margarynę Optima Cardio i dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać wywar i podgrzać całość. Zmiksować na gładki krem. Dodać do zupy dodaj musztardę i jogurt (pozostaw 2 łyżeczki do dekoracji). Wymieszać oraz doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Przekroić kromki pieczywa graham po skosie na pół i zapiec w piekarniku aż do zrumienienia, ok. 3-5 minut w 180°C. Podawać zupę z podpieczonym chlebem graham, posypaną posiekaną natką pietruszki oraz udekorowaną odrobiną jogurtu naturalnego.