Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem

Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem

Zdjęcie - Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem Niesłychanie prosta i bardzo smaczna lekka zupa. Zawiera tylko kilka składników ale właśnie w tej prostocie tkwi cała istota smaku. Najpierw w garnku ląduje włoszczyzna. Niech sobie trochę popyrkocze. Później ziemniaki i on. Groszek. Jeszcze tylko duuża porcja kopru i zupa gotowa. Zapraszam!

Składniki:

3 marchewki
2 pietruszki
1 młody seler z nacią
1 mały por
½ dużego pęczka kopru
1 świezy listek laurowy lub 2 suszone
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
4-5 średnich młodych ziemniaków
2 szklanki świeżego groszku (ok. 0,8 kg w strączkach)
sól i pieprz

Do garnka włożyć umytą włoszczyznę i rozgniecione łodygi kopru (listki posiekać i odłożyć na bok). Zalać ok. 2 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Warzywa i przyprawy wyjąć z wywaru. Nie będą już potrzebne do zupy. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować ok. 7 minut, dorzucić groszek. Gotować jeszcze kilka minut aż ziemniaki i groszek zmiękną. Do zupy wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Nalać.


Smacznego! Zdjęcie - Zupa z zielonym groszkiem, ziemniakami i koprem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów