Zupa z porów i ziemniaków
Gdy za oknem robi się coraz zimniej, coraz częściej gotuję zupy, ponieważ to one najlepiej potrafią rozgrzać w jesienne popołudnia. Rozlewają swoje przyjemne ciepło po całym ciele, racząc jednocześnie wspaniałym smakiem.Poza błyskawiczną pomidorową i ostrym kremem z grillowanych pomidorów, na chłodne dni idealna jest zupa z porów i ziemniaków. Mimo dużej zawartości warzywa z gatunku czosnkowatych jest delikatna i słodka w smaku. Podana ze świeżym tymiankiem - idealna.
Zupa z porów i ziemniaków:
W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pory, seler naciowy i czosnek, dokładnie mieszam. Duszę warzywa na małym płomieniu pod przykryciem ok 6-8 min. następnie dodaję bulion i ziemniaki, mieszam, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym płomieniu ok 10-12 min aż ziemniaki staną się miękkie. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, wyłączam płomień, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę podaję w takiej postać lub miksuję na krem, posypaną listeczkami tymianku.
Smacznego
Zupa z porów i ziemniaków:
- 3 duże pory, białe części, umyte i pokrojone w plasterki ok 5 mm
- 2 łodygi selera naciowego, umyte i okrojone w plasterki ok 5 mm
- 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
- 4 ziemniaki (średniej wielkości), obrane i pokrojone w kostkę 1x1 cm
- 1 l bulionu warzywnego wrzącego
- sól, pieprz
- oliwa
- świeży tymianek, do podania
W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pory, seler naciowy i czosnek, dokładnie mieszam. Duszę warzywa na małym płomieniu pod przykryciem ok 6-8 min. następnie dodaję bulion i ziemniaki, mieszam, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym płomieniu ok 10-12 min aż ziemniaki staną się miękkie. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, wyłączam płomień, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę podaję w takiej postać lub miksuję na krem, posypaną listeczkami tymianku.
Smacznego