Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki. Pomysł na tą zupę podrzuciła mi autorka książki What Katie ate – czyli weekend Katie. Recenzja książki już w niedzielę na blogu !
Z przepisem na tą zupę było tak, że rano jedząc pyszne śniadanie na podwórku i przeglądając książkę What Katie ate 2 wpadł mi w ręce ten przepis i zapragnęłam zupy na kolację, a tak naprawdę to już i natychmiast ;)
Szczerze, lekko zmieniłam przepis.. a zupa wyszła pyszna i na zimno ( uwaga idą upały ) jak i na ciepło. Zupa jest gęsta, ale jeśli wolisz bardziej płynną po prostu w trakcie gotowania dodaj więcej wody.
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki
- 8 pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki selera naciowego
- 1/2 małej papryczki chilli
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego ( u mnie z Lidla w kartoniku )
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 puszka ciecierzycy w puszce
- ew. pieprz
- oliwa
Piekarnik włączamy na 180 C, formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej skórką do góry umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory i paprykę, polewamy delikatnie oliwą. Dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
Gdy warzywa się pieką, obieramy cebulę i czosnek i drobno kroimy. Myjemy gałązki selera i tniemy w nieduże kawałeczki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i po chwili dodajemy czosnek, a po kolejnych kilku minutach dodajemy selera. Całość przesmażamy, dodając papryczkę chilli i kumin, mieszamy dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego i około 1 kubek wody. Całość zagotowujemy.
Wyciągamy z piekarnika warzywa, ściągamy skórkę z papryk i pomidorów, przekładamy do garnka wraz z pietruszką i marchewką i dokładnie całą zawartość garnka blendujemy blenderem.
Dodajemy odsączoną ciecierzycę i całość zagotowujemy. Próbujemy ewentualnie doprawiamy pieprzem.
Do podania możemy wykorzystać jogurt naturalny.
Zupa jest naprawdę przepyszna.