Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami
Ras el hannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej każda gospodyni domowa, nie tylko marokańskiej prowincji, skrywa w sercu i zaciszu kuchennym swój unikatowy skład tej słynnej, marokańskiej przyprawy. Stąd też mieszanki o tej samej nazwie mogą się dość radykalnie różnić smakiem i aromatem. Zazwyczaj do tej zwanej żółtą, wchodzą m.in. kolendra, kurkuma, kumin, ostra czerwona papryka.
Składniki na 4 porcja Czas przygotowania: 1 h pieczeni + 20 min
1 kalafior
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka przyprawy ras el hannout*
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
ok 1 l warzywnego bulionu
oliwa z oliwek
Klopsiki
ok 300 g zmielonego mięsa z indyka
2 łyżki koperku
1 mniejsza cebula
3 łyżki płatków owsianych
ok 1/2 szklanki mleka sól, pieprz jajo
*jeśli nie dysponujecie gotową mieszanką ras el hannout można stworzyć ją samemu, przykładowy skład:
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
1 anyż gwiazdkowaty
szczypta nasion kopru włoskiego
2 goździki
wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw.
Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb 2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout lub własną mieszankę przypraw, łączymy z oliwą do powstania pasty, którą nacieramy kalafior 3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min 4. Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli użyjecie aromatycznego bulionu zupa nie powinna wymagać dodatkowego przyprawienia 5. Klopsiki - cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy następnie łączymy z mięsem i z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ręką, doprawiamy, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, gotujemy je w bulionie, który potem wykorzystamy do zupy 6. Zupę podajemy z siekanym koperkiem i ugotowanymi klopsikami
Tak upieczony kalafior świetnie sprawdzi się też jako dodatek, nie musicie z niego robić zupy ;)