Zupa z kalarepy z odrobiną pikanterii
Kalarepa to delikatne, lekko słodkie warzywo, które daje wiele możliwości na dopełnienie smaku zupom, jarzynkom i surówkom. Ten kto nie zna popularnego duetu kalarepy z równie słodką marchewką powinien szybko spróbować. Ja tym razem zrobiłam kremową zupę na bazie kalarepy. Żeby nadać jej charakteru dodałam pora i odrobinę chili. „Niebo w gębie” tak smakuje! Na marginesie dodam że- w internecie znalazłam niewiele, bo zaledwie kilka przepisów na kremową zupę z kalarepy a w większości z nich ziemniaki stanowią równorzędny składnik. Moim skromnym zdaniem dodanie ziemniaków nie podkreśli subtelnego smaku kalarepy a wręcz odwrotnie, zgubimy tą delikatną nutę aromatu.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 3 kalarepy,
- 1 por,
- 1 łyżka masła,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 1/4 łyżeczki chili w proszku lub ostrej papryki.
Sposób wykonania:
- kalarepę obieramy, płuczemy i kroimy w słupki,
- por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy,
- w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy kalarepę i por (około 3 min.), następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ( około 15 min.) aż kalarepa zmięknie.
- pod koniec gotowania usuwamy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem a następnie miksujemy zupę,
- podajemy z kleksem śmietany oraz odrobiną chili.