Zupa z kalarepy z odrobiną pikanterii

Zupa z kalarepy z odrobiną pikanterii

Kalarepa to delikatne, lekko słodkie warzywo, które daje wiele możliwości na dopełnienie smaku zupom, jarzynkom i  surówkom. Ten kto nie zna popularnego duetu kalarepy z równie słodką marchewką powinien szybko spróbować. Ja tym razem zrobiłam kremową zupę na bazie kalarepy. Żeby nadać jej charakteru dodałam pora i odrobinę chili.  „Niebo w gębie” tak smakuje! Na marginesie dodam że- w internecie znalazłam niewiele, bo zaledwie kilka przepisów na kremową zupę z kalarepy a w większości z nich ziemniaki stanowią równorzędny składnik. Moim skromnym zdaniem dodanie ziemniaków nie podkreśli subtelnego smaku kalarepy a wręcz odwrotnie, zgubimy tą delikatną nutę aromatu.

Zdjęcie - Zupa z kalarepy z odrobiną pikanterii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 30 min.

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 3 kalarepy,
  • 1 por,
  • 1 łyżka masła,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ szklanki śmietany (18%)
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku lub ostrej papryki.

Sposób wykonania:

  1. kalarepę obieramy, płuczemy i kroimy w słupki,
  2. por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy,
  3. w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy kalarepę i por (około 3 min.), następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ( około 15 min.) aż kalarepa zmięknie.
  4. pod koniec gotowania usuwamy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem a następnie miksujemy zupę,
  5. podajemy  z kleksem śmietany oraz odrobiną chili.

Kategorie przepisów