Zupa z fasolki szparagowej
Smaczna i lekka zupa na bazie typowo letniego warzywa, jakim jest fasolka szparagowa. Wprawdzie na takie dzikie upały jak dziś najlepszy byłby jakiś chłodnik, ale taką zupą też nie pogardzimy ;) Zupa z fasolki szparagowej jest niskokaloryczna i nie obciąża organizmu zmęczonego upałami.
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ
- 400g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, u mnie żółta),
- 1 skrzydło z indyka,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- ¼ bulwy selera,
- 1 niewielka cebula lub ok. 10cm kawałek pora,
- 3 średnie ziemniaki,
- 3 łyżki kaszy pęczak,
- 2 łyżeczki domowej vegety,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki do posypania
Mięso umieścić w garnku, zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki, obranego selera i ziemniaki w kostkę. Cebulę lub pora posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do zupy, doprawić domową vegetą, solą i pieprzem. Gotować około 5 minut, następnie wsypać pęczak i gotować jeszcze 15 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia i posypać natką pietruszki.
Skrzydło z indyka można wyjąć, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy.
(inspiracja)