Zupa wiśniowa z kluskami kładzionymi
250 g wiśni
500 ml wody
100 ml śmietany 30 %
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kawałek kory cynamonu, 2 goździki
płatki migdałowe
Wiśnie opłukać i wydrylować.
Wodę zagotować, dodać cukier, korę cynamonu i goździki, a następnie wiśnie.
Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody.
Kiedy wiśnie będą miękkie, zupę zaciągnąć mąką ziemniaczaną i połączyć z częścią śmietany.
Resztę śmietany ubić.
Zupę wyłożyć na talerz, dodać kluski kładzione , wierzch zupy udekorować śmietaną i płatkami migdałowymi.
Kluski kładzione:
1 jajko
150 g mąki pszennej
sól
0,5 łyżeczki cynamonu
Jajko roztrzepać, dodać mąkę, sól i cynamon.
Wszystko razem wymieszać, a następnie ciasto wybijać łyżką aż do ukazania się pęcherzyków powietrza.
Wodę zagotować z solą.
Ciasto nabierać łyżką i kłaść małe podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę. Zamieszać, zagotować pod przykryciem.
Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową