Zupa szczawiowa z warzywami

Zupa szczawiowa z warzywami

Zupa szczawiowa z warzywami czy zupa jarzynowa ze szczawiem? Bez względu na to, jak ją nazwiemy, jest idealną propozycją na coraz cieplejsze dni. Lekka i pyszna, aż chce się sięgnąć po drugą porcję ;)

Zdjęcie - Zupa szczawiowa z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA SZCZAWIOWA Z WARZYWAMI
(4 porcje)

  • 1 pęczek szczawiu,
  • 2 młode marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3-4 niewielkie ziemniaki,
  • 1 kalarepka,
  • 1 cebula,
  • 1 gałązka selera lub lubczyku,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 łyżeczka domowej vegety (opcjonalnie),
  • ¼ szklanki śmietanki 18%,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka masła


Szczaw dokładnie opłukać i pokroić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Obrane ziemniaki, kalarepkę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
W rondlu rozgrzać masło i wrzucić marchew, pietruszkę i cebulę. Smażyć na malutkim ogniu około 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i kalarepkę, podsmażać jeszcze kolejne 3-4 minuty. Wlać wodę, dodać gałązkę selera/lubczyku, i opcjonalnie domową wegetę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Po tym czasie dodać szczaw, wymieszać i zdjąć zupę z ognia. Kilka łyżek gorącej zupy wymieszać ze śmietanką, następnie wlać ją do garnka i wymieszać.
Podawać najlepiej od razu :)


Zdjęcie - Zupa szczawiowa z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów