Zupa szczawiowa z warzywami
Zupa szczawiowa z warzywami czy zupa jarzynowa ze szczawiem? Bez względu na to, jak ją nazwiemy, jest idealną propozycją na coraz cieplejsze dni. Lekka i pyszna, aż chce się sięgnąć po drugą porcję ;)
ZUPA SZCZAWIOWA Z WARZYWAMI
(4 porcje)
- 1 pęczek szczawiu,
- 2 młode marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3-4 niewielkie ziemniaki,
- 1 kalarepka,
- 1 cebula,
- 1 gałązka selera lub lubczyku,
- 5 szklanek wody,
- 1 łyżeczka domowej vegety (opcjonalnie),
- ¼ szklanki śmietanki 18%,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka masła
Szczaw dokładnie opłukać i pokroić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Obrane ziemniaki, kalarepkę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
W rondlu rozgrzać masło i wrzucić marchew, pietruszkę i cebulę. Smażyć na malutkim ogniu około 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i kalarepkę, podsmażać jeszcze kolejne 3-4 minuty. Wlać wodę, dodać gałązkę selera/lubczyku, i opcjonalnie domową wegetę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Po tym czasie dodać szczaw, wymieszać i zdjąć zupę z ognia. Kilka łyżek gorącej zupy wymieszać ze śmietanką, następnie wlać ją do garnka i wymieszać.
Podawać najlepiej od razu :)