Zupa serowo-porowa z serowym chipsem

Zupa serowo-porowa z serowym chipsem
Zdjęcie - Zupa serowo-porowa z serowym chipsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowo-porowa z serowym chipsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowo-porowa z serowym chipsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowo-porowa z serowym chipsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowo-porowa z serowym chipsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 250 g jasnej części pora
  • 250 g sera gruyere lub cheddar
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 50 g parmezanu
  • 30 ml oleju Kujawski z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 10 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Pora kroimy w cienkie plasterki i szklimy na Kujawskim z ziołami. Gdy por zmięknie, oprószamy całość mąką i podsmażamy (nie rumienimy).


Zupę zalewamy bulionem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut.


Dodajemy kremówkę i gałkę muszkatołową.


Zmniejszamy ogień pod zupą i dodajemy ser (gruyere lub cheddar). Lekko podgrzewamy, mieszając do momentu, aż ser się roztopi.


Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wysypujemy przez okrągłą foremkę (taką, jak do ciasteczek) na blachę wyłożoną pergaminem. 

Usuwamy foremkę i zapiekamy ser przez 5 minut w temp. 180ºC lub do chwili, gdy ser się roztopi i zacznie lekko rumienić. Zdejmujemy z blachy po całkowitym wystudzeniu.


Zupę podajemy z chipsem serowym.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów