Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym
Składniki: 1,5 kg pomidorów, główka czosnku, 2 cebule, 1 litr bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz
Zielony makaron:1 duże jajko,150 ml mleka, 100 ml wody mineralnej gazowanej, 2/3 szklanki mąki, szczypta soli, garść posiekanej pietruszki, garść posiekanej bazylii, masło klarowane
Przygotowanie:Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem.
Makaron: Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy naleśniki. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na cienkie paski.