Zupa pomidorowa z pieczoną cebulą i serową grzanką

Zupa pomidorowa z pieczoną cebulą i serową grzanką

 

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z pieczoną cebulą i serową grzanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z pieczoną cebulą i serową grzanką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 400 ml soku pomidorowego
  • 200 g cebuli czerwonej lub białej
  • 150 g sera (np. gruyere)
  • 65 ml oleju Oliwier
  • 50 g białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pszenna krótka bagietka
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia do podania

Przygotowanie

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zamiennie możemy użyć pomidorów z puszki.

 

Por i czosnek drobno siekamy. Na niewielkiej ilości Oliwiera szklimy por i czosnek, a gdy zmiękną, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy 2-3 minuty i dolewamy sok pomidorowy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.

 

Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Dolewamy niewielką ilość wody lub soku pomidorowego do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

 

W międzyczasie cebulę kroimy w ósemki i rozdzielamy na cząstki. Skrapiamy Oliwierem, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 10 minut lub do miękkości.

 

Bagietkę kroimy ukośnie. Skórki smarujemy Oliwierem za pomocą pędzelka. Całość obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy na złoty kolor w piekarniku.

 

Zupę przelewamy do talerzy, na górę układamy po porcji cebuli. Dekorujemy bazylią. Podajemy z grzanką.   

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów