Zupa pomidorowa z pieczoną cebulą i serową grzanką
Składniki
- 500 g pomidorów
- 400 ml soku pomidorowego
- 200 g cebuli czerwonej lub białej
- 150 g sera (np. gruyere)
- 65 ml oleju Oliwier
- 50 g białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 pszenna krótka bagietka
- 1 liść laurowy
- 1 szczypta cukru
- sól
- pieprz
- świeża bazylia do podania
Przygotowanie
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Zamiennie możemy użyć pomidorów z puszki.
Por i czosnek drobno siekamy. Na niewielkiej ilości Oliwiera szklimy por i czosnek, a gdy zmiękną, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy 2-3 minuty i dolewamy sok pomidorowy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.
Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Dolewamy niewielką ilość wody lub soku pomidorowego do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
W międzyczasie cebulę kroimy w ósemki i rozdzielamy na cząstki. Skrapiamy Oliwierem, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 10 minut lub do miękkości.
Bagietkę kroimy ukośnie. Skórki smarujemy Oliwierem za pomocą pędzelka. Całość obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy na złoty kolor w piekarniku.
Zupę przelewamy do talerzy, na górę układamy po porcji cebuli. Dekorujemy bazylią. Podajemy z grzanką.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl