Zupa marchwiowa z curry
Marchewka jest warzywem, które najczęściej chrupie się na surowo, ewentualnie ze startej robi się surówkę czy podaje ugotowaną jako dodatek do obiadu. Postanowiłam spróbować, jak smakuje zupa zrobiona z tej pomarańczowej jarzynki.
Przyrządzanie zupy znacznie ułatwił mi blender Philips, dzięki któremu zrobienie marchewkowego kremu trwało dosłownie chwilę. Gęsta, rozgrzewająca zupa-krem ma piękny pomarańczowy kolor, pachnie curry i jest lekko słodkawa. Dla zaostrzenia smaku dodałam trochę chili.
Przepis znalazłam na stronie Moja kuchnia.
Składniki ( na 6 porcji ) :
- 900 g drobno pokrojonej marchwi
- 1 cebula
- 4 szklanki bulionu warzywnego [użyłam bulionu drobiowego]
- 1 łyżka stołowa przyprawy curry
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- szczypta chili [mój dodatek]
- opcjonalnie : 2 szklanki wody
Cebulę drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, aż stanie się miękka i szklista. Połączyć z przyprawą curry. Dodać pokrojoną marchew i dokładnie wymieszać. Dolać bulion, przykryć pokrywką garnek i gotować na małym ogniu przez ok.20 minut, aż marchewka zmięknie.
Ugotowaną marchew z bulionem przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem do garnka, rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji [pominęłam]. Doprawić do smaku solą i szczyptą chili. Można dodać odrobinę śmietany.