Zupa marchwiowa z curry

Zupa marchwiowa z curry

Marchewka jest warzywem, które najczęściej chrupie się na surowo, ewentualnie ze startej robi się surówkę czy podaje ugotowaną jako dodatek do obiadu. Postanowiłam spróbować, jak smakuje zupa zrobiona z tej pomarańczowej jarzynki.

Przyrządzanie zupy znacznie ułatwił mi blender Philips, dzięki któremu zrobienie marchewkowego kremu trwało dosłownie chwilę. Gęsta, rozgrzewająca zupa-krem ma piękny pomarańczowy kolor, pachnie curry i jest lekko słodkawa. Dla zaostrzenia smaku dodałam trochę chili.

Przepis znalazłam na stronie Moja kuchnia.

 

Zdjęcie - Zupa marchwiowa z curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na 6 porcji ) :

  • 900 g drobno pokrojonej marchwi
  • 1 cebula
  • 4 szklanki bulionu warzywnego [użyłam bulionu drobiowego]
  • 1 łyżka stołowa przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • szczypta chili [mój dodatek]
  • opcjonalnie : 2 szklanki wody


Cebulę drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, aż stanie się miękka i szklista. Połączyć z przyprawą curry. Dodać pokrojoną marchew i dokładnie wymieszać. Dolać bulion, przykryć pokrywką garnek i gotować na małym ogniu przez ok.20 minut, aż marchewka zmięknie.

Ugotowaną marchew z bulionem przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem do garnka, rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji [pominęłam]. Doprawić do smaku solą i szczyptą chili. Można dodać odrobinę śmietany.

 

 

Zdjęcie - Zupa marchwiowa z curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Zupa marchwiowa z curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów