Zupa-krem z marchwi i pora z dodatkiem miodu

Zupa-krem z marchwi i pora z dodatkiem miodu
Zupa z miodem? To mnie zaintrygowało – do tego stopnia, że nie mogłam pozostać jej obojętna. Kupiłam pora i marchewki, z szafki wygrzebałam słoiczek miodu. Zrobiłam, zgodnie z planem. Na samym końcu, przed wlaniem finalnego, słodkiego składnika, drgnęła mi ręka. Czy to na pewno dobry pomysł?
A jednak! A jednak dobry, ba, wręcz świetny :) Miód złagodził smak zupy, która stała się delikatna i naprawdę pyszna. I - żeby nie było - wcale nie słodka, mdła czy dziwaczna w smaku.
Polecam :)
Ale jeśli zupa ma być podana na obiad smakowym konserwatystom, radzę im o tym miodzie nie mówić „przed faktem” – na pewno się nie domyślą, a zupa będzie im smakować ;)

Zdjęcie - Zupa-krem z marchwi i pora z dodatkiem miodu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA-KREM Z MARCHWI I PORA Z DODATKIEM MIODU
1 średniej wielkości por,
4 marchewki,
5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego,
2 łyżki masła,
1 łyżka miodu (ja dałam łagodny w smaku – akacjowy),
ok. pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne,
kilka łyżek śmietanki kremówki,
zielona cebulka lub listki kolendry

Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić masło, dodać oba warzywa i dusić na małym ogniu 5-10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać miód i pieprz cayenne do smaku. Dokładnie wymieszać.
Na talerzu każdą porcję udekorować śmietanką oraz zieleniną.

(przepis od palooki)

Zdjęcie - Zupa-krem z marchwi i pora z dodatkiem miodu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów