Zupa krem porowo – ziemniaczany

Zupa krem porowo – ziemniaczany

Zdjęcie - Zupa krem porowo – ziemniaczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Praktycznie każdego dnia jemy zupę. Córka bardzo lubi zupy i je je zwykle przed południem w ramach drugiego śniadania. Razem z mężem, jeśli mamy tylko czas i taką możliwość, jemy razem z Nią. Zazwyczaj jednego dnia jemy świeży rosół, a w kolejnym dniu przygotowuję na bazie bulionu jakąś inną zupę. Córka wreszcie polubiła się z zupami o konsystencji kremu, więc tym razem przygotowałam zupę krem porowo – ziemniaczaną. Muszę przyznać że wyszła wyborna, bardzo aromatyczna ale jednocześnie delikatna. Fajnym dodatkiem do tego typu zupy są groszki ptysiowe, jednak warto poszukać w sklepie tych z dobrym składem. Zupę można też udekorować kleksem gęstej śmietany i świeżo posiekaną zieleniną.

Zdjęcie - Zupa krem porowo – ziemniaczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Kalorie: 100 kcal

Przepyszna zupa krem porowo ziemniaczana. Prosty przepis na zupę krem z wykorzystaniem bulionu. Zupa porowa.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • KREM POROWO – ZIEMNIACZANY
  • 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowo – drobiowego

  • 3 pory

  • 3 niewielkie ziemniaki

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju słonecznikowo – rzepakowego

  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%

  • pieprz i sól*

  • PONADTO
  • groszek ptysiowy do podania


Sposób przygotowania:

  • Użyj tylko białej i jasnozielonej części pora ( ciemnozielone części łodygi możesz wykorzystać na przykład do ugotowania bulionu). Pora pokrój na talarki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
  • W garnku rozpuść masło z olejem. Delikatnie podsmaż na nim warzywa przez kilka minut. Zalej gorącym, przecedzonym przez sito bulionem. Gotuj przez 20 minut, do miękkości ziemniaków.
  • Do zupy dodaj gęstą śmietanę oraz przyprawy. Zblenduj na gładki krem.
  • Podawaj z groszkiem ptysiowym.


Uwagi:

  • *Dla niemowlaka i malutkiego dziecka najlepiej pominąć dodatek soli w przepisie. Sól nie jest wskazana w diecie małych dzieci. Warto również zwrócić uwagę na skład groszku ptysiowego. Sama kupuję groszek ptysiowy w Netto, ma najlepszy skład ze wszystkich jakie udało mi się przejrzeć.

Kategorie przepisów