Zupa krem pomidorowo - paprykowy z mascarpone, wędzoną papryką i kurkumą

Zupa krem pomidorowo - paprykowy z mascarpone, wędzoną papryką i kurkumą

Zdjęcie - Zupa krem pomidorowo - paprykowy z mascarpone, wędzoną papryką i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rewelacyjna zupa, z gatunku tych, które "tygryski lubią najbardziej" :) Po pierwsze krem, a taki rodzaj zupy jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, po drugie, "coś z pomidorów", a sam fakt ich użycia sprawia, ze moja rodzina zje w ciemno :) O sobie chyba nie musze mówic, bo pomidor, to moje drugie imię ;)
Jednak pomijając wszystko, co napisałam wyżej, ta zupa jest po prostu pyszna. Zwykły krem pomidorowo-paprykowy, ale w nowym wydaniu. Kto używa w swojej kuchni wędzonej papryki, ten wie, ze nawet niewielka jej ilość totalnie zmienia smak. Drugiej dominujacej przyprawy, kurkumy, użyłam raczej "dla zdrowotności", ale przy okazji ładnie podkreśliła kolor zupy, która stała się bardziej pomarańczowa.

Co tu dużo gadać - polecam :) Zdjęcie - Zupa krem pomidorowo - paprykowy z mascarpone, wędzoną papryką i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki kremu pomidorowo-paprykowego: 1 litr bulionu (u mnie warzywny, ale moze być jakikolwiek rosół)
3 duże, mięsiste pomidory
1 duża papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta)
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka mascarpone
pół szklanki mleka
1 łyzeczka przecieru pomidorowego
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta chilli w płatkach (może być również w proszku lub świeże)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania kremu pomidorowo-paprykowego: Pomidory spażyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki i posiekać (sposób nie ma znaczenia). Paprykę umyć, pozbawić nasion i posiekać. Warzywa dodać do bulionu, doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, przecier pomidorowy, kurkumę, chilli i posiekany czosnek, i gotować jeszcze kilka minut.
Mascarpone zmiksować z mlekiem i ok. pół szklanki zupy. Przelać do garnka z wrzącą zupą, dodać zioła prowansalskie, ponownie zagotować i dokładnie zmiksować.

Można podawać z makaronem naleśnikowym, bruschettą, czy grzankami, posypane świezymi ziołami (bazylią, szczypiorkiem, natka czy koperkiem)

Smacznego :)

Kategorie przepisów