Zupa krem pomidorowo- paprykowa

Zupa krem pomidorowo- paprykowa
Zdjęcie - Zupa krem pomidorowo- paprykowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fajna prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa krem z czerwonych warzyw. Wielkimi krokami zbliża się sezon na pomidor i zioła z ogródków, a z takich zupa smakuje najlepiej.
W tle na zdjęciach widać koszyk robiony przez moją mamę na szydełku, osoby chętne na fajne szydełkowe koszyki, kocyki lub inne wyroby, proszę o kontakt na priva. Niedługo pokażę Wam tutaj przepiękne pledy dziecięce autorstwa mojej rodzicielki.

Zdjęcie - Zupa krem pomidorowo- paprykowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów poza sezonem), 2 duże czerwone papryki, 1 mała papryczka chili, 1,5 l bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 serek topiony, sól,pieprz, garść liści bazylii kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
Papryki myjemy i wkładamy w całości do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na funkcję grill. Obracamy i pieczemy do momentu, aż papryki będą czarne z każdej strony. Następnie wrzucamy do miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Po kilku minutach zdejmujemy skórkę i kroimy paprykę na kilkucentymetrową kostkę. Pomidory oparzyć i usuwamy skórkę. Kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy oliwę, stawiamy na palnik, wrzucamy pokrojoną papryczkę chili i czosnek. Dodajemy paprykę czerwoną i pomidory i kilka minut przesmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy. Następnie dokładnie blendujemy. Dodajemy serek i przyprawiamy według własnego smaku. Podajemy z grzankami, posypane bazylią, ewentualnie z odrobiną śmietany 30 %. Smacznego.
Zdjęcie - Zupa krem pomidorowo- paprykowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów