Zupa kalafiorowa z koperkiem

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Ta prosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku. Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna. Wystarczy podać do niej naleśniki i cały obiad gotowy.

Zdjęcie - Zupa kalafiorowa z koperkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

( 6 porcji )

Składniki:

- 35 dag skrzydełek drobiowych (od kurczaka lub indyka),

- 1 mały kalafior,

- 2 marchewki,

- 1 duży ziemniak,

- 1 mała kalarepa,

- ½ pęczka koperku,

- 150 ml kremowej śmietany ( 18%),

- 2 litry wody,

- 1 liść laurowy,

- 2 ziarna ziela angielskiego,

- sól,

- pieprz,

- ½ łyżeczki soku z cytryny,

- ½ łyżeczki cukru.

 Sposób wykonania:

  1. oczyszczone i umyte skrzydełka gotujemy w wodzie około 15-20  min (od czasu do czasu klarujemy wywar),
  2. marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie talarki,
  3. kalafiora dzielimy na różyczki i płuczemy pod bieżącą, gorącą wodą,
  4. ziemniaki obieramy, kroimy w niedużą kostkę i płuczemy,
  5. kalarepę obieramy ze skóry, płuczemy i kroimy w cienkie półplasterki,
  6. do sklarowanego wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz warzywa i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będą miękkie (około 20 min),
  7. następnie wyjmujemy skrzydełka, oddzielamy mięso od kości, kroimy mięso i dodajemy z powrotem do zupy,
  8. śmietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia,
  9. zupę doprawiamy solą pieprzem oraz cukrem i sokiem z cytryny (powinna być kwaśno-słodka), dodajemy posiekany koperek i smacznego.



Kategorie przepisów