Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową


Smaczna zupa jarzynowa z młodych warzyw : kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Użyłam zielonej fasolki szparagowej, jeśli lubicie możecie dodać żółtą lub obie :). Zupa jest zabielona kwaśną śmietaną co dodaję jej smaku, ale jeśli nie lubicie zabielonych zup po prostu ją omińcie, też będzie dobra :).
Zdjęcie - Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA ZUPĘ JARZYNOWĄ Z KALAFIOREM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (6 porcji)

Składniki :
1 ½ l wywaru warzywnego
1 mały kalafior (ok. 1 kg)
200 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
2-3 ziemniaki
½ cebuli
2 łyżki oliwy
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
natka pietruszki
sól

Jak zrobić zupę jarzynową z kalafiorem i fasolką szparagową : Kalafior podzielić na różyczki, z fasolki szparagowej odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty. Dodać kalafior, fasolkę szparagową i marchew. Smażyć razem przez około 3 minuty, często mieszając. Wlać ciepły wywar warzywny, dodać szczyptę soli. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować kolejne 5-7 minut (do miękkości warzyw). Posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Ściągnąć z palnika. Śmietanę wlać do kubka, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Zupę podawać posypaną odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Kategorie przepisów