Zupa gulaszowa z chorizo i kaszą
Dobra, może to nie jest najlepszy czas na zupę gulaszową, ale ja ostatnimi czasy potrzebuje pokrzepienia, a to mega czekoladowym ciastem, a to kociołkiem pełnym mięsiwa i warzyw. Ponieważ już ktoś nazwał mnie tutaj czarownicą...;) (pozdrawiam) zabawiłam się w nią kolejny raz i do mojego kociołka dorzuciłam pikantną i aromatyczną chorizo, kawałki wołowiny, kopę warzyw i garść różnorodnych przypraw. W efekcie powstał rozgrzewający kociołek, dobry nie tylko na jesienne wieczory, ale na pokrzepienie ducha...też.
Składniki na ok 5-6 porcji
Czas przygotowania: 60 min
150 g kiełbasy chorizo
500 g wołowiny (udziec lub łopatka)
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
3 l bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża czerwona papryka
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g kaszy jęczmiennej
1 liść laurowy
2 ziele angielskie
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
Przygotowanie:
1. U garnku podsmażamy pokrojone na plasterki chorizo, usmażone odkładamy na talerz, na powstałym tłuszczu podsmażamy mięso pokrojone w kostkę, ok 1,5 cm
2. Rumienimy wołowinę z każdej strony, wlewamy wino i czekamy aż odparuje
3. Dokładamy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwilę , niech uwolnią aromaty, następnie zalewamy bulionem, przykrywamy gotujemy na średnim ogniu ok 1 godzinę
4. Paprykę opiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, pieczemy aż skórka będzie czarna, następnie wkładamy do woreczka i zostawiamy na chwilę, tak będzie łatwiej ją obrać ze skóry
5. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę
6. Marchew obieramy i kroimy w plasterki
7. Gotujemy kaszę
8. Kiedy mięso zmięknie, dokładamy marchew, ziemniaki, pora, nieobrane ząbki czosnku, nieobraną cebulę, gotujemy ok 20 minut aż warzywa zmiękną
9. Dodajemy przecier, upieczoną i pokrojoną paprykę, wyjmujemy pietruszkę, pora, liście laurowe, cebulę, czosnek i ziele angielskie
10. Dodajemy usmażoną chorizo, doprawiamy do smaku
11. Przed podaniem do zupy dodajemy ugotowaną kaszę
Ku pokrzepieniu!