Zupa gulaszowa mamy Tereski
Składniki
- 2 kg mięsa (łopatka, szynka)
- olej Kujawski "ostra papryka, czosnek, bazylia"
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ząbki czosnku
- 6-7 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
- zioła: majeranek, cząber tymianek itp.
Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć bez mąki na rozgrzanym oleju, dodać czosnek i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Dodać pokrojone warzywa i gotować chwilę, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku.
Warzywa, przed dodaniem do bulionu można poddusić na patelni z przyprawami i ziołami.
Zupę można zagęścić mąką lub zasmażką.
Historia Przepisu z Szuflady Pani Karoliny:
Może nie wygląda, ale ten przepis dostałam od mojej mamy kilka lat temu jak przeprowadziłam się do innego miasta i do nowego mieszkania. Postanowiłam przygotować super obiad i zaprosić moich rodziców. Kucharz ze mnie marny więc poprosiłam mamę o dokładny przepis na zupę gulaszową, która jest ulubioną zupą mojego taty.
Mama napisała mi przepis jak totalnemu laikowi w dziedzinie gotowania, ale i tak nie odbyło się bez telefonu co pięć minut z pytaniem „mama a to jak? mamo a tego ile?”
I tak wisząc z mamą na telefonie powstała zupa ;)
Rodzice przyjechali na obiad, ja cała w nerwach bo czy dobrze doprawiona, czy mięso nie za twarde…
Czekam na pierwszą opinię taty po skosztowaniu pierwszej łyżki…i słyszę: „Przyznaj się kto Ci to robił?” odpowiadam, że ja sama, samiuteńka od początku do końca z „niewielką” pomocną mamy <3
I po skończonym talerzu zupy tata mówi „Córcia – talent do gotowania to Ty masz po tatusiu”
Czyli jednak zupka smakowała ;) <3