Zupa fasolowa z pieczoną papryką
Aksamitna, kremowa zupa, która swój piękny koralowy kolor zawdzięcza pieczonej papryce jest jednym z moich ulubionych dań w okresie jesienno zimowym. Można ją przyrządzić na bulionie lub wodzie w wersji light, a zamiast śmietany dodać trochę jogurtu naturalnego. Czas przygotowania zupy znacząco wydłuża pieczenie i studzenie papryki ale można ją przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Polecam na rozgrzewkę w zimowe popołudnia.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 400 g białej fasoli z puszki
- 400 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
- 4 pieczone czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 litr bulionu lub wody w wersji light
- 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego w wersji light
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy (skórką do góry) na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą połówkę żeby się spłaszczyła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C i pieczemy około 30 min. aż skórka się spali, gorącą paprykę przekładamy do miski lub garnka, przykrywamy i pozostawiamy na 20 min. po tym czasie zdejmujemy skórkę i kroimy
- w garnku o grubym dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, chili, pomidory, przecier pomidorowy, pieczoną paprykę i bulion lub wodę, gotujemy około 5 min,
- płuczemy fasolę, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 15 min, pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem,
- następnie przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem i podajemy z kleksem śmietany z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Inne propozycje z pieczoną papryką