Zupa brokułowa z gorgonzolą

Zupa brokułowa z gorgonzolą

Brokuły ostatnio mocno rozgościły się w mojej kuchni. Przygotowuję je na parze jako dodatek do dań głównych, jako puree do dań głównych, jednak ostatnio królują u mnie w zupach. Dziś proponuję przepyszną zupę krem z brokułami, ziemniakami i delikatnym serem gorgonzola, który sprawia, że staje się ona aksamitna, z charakterystycznym posmakiem sera pleśniowego. Podana z prażonymi migdałami na pewno zachwyci wszystkich. Uwielbiam sery pleśniowe, więc jak dla mnie taka kombinacja jest idealna. Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, świetna nawet jako szybki i gorący posiłek po ciężkim dniu pracy dla całej rodziny, zapraszam!

Zainspirowałam się tym przepisem.

Zdjęcie - Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Zupa brokułowa z gorgonzolą 

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duży brokuł, podzielony na małe różyczki
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 750 ml bulionu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • szczypta cukru
  • 150 g sera Gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
  • olej dyniowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli.
  2. Następnie włóż brokuła wraz z ziemniakami, zalej bulionem i gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, paprykę i pieprz do smaku.
  3. Dodaj ser i śmietankę i gdy ser się rozpuści, zmiksuj na za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  4. Podawaj zupę posypaną płatkami migdałów i skropioną olejem dyniowym.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Broccoli and gorgoznola soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 large broccoli, cut into small florets
  • 2 potatoes, peeled and cut into cubes
  • 5 garlic cloves, chopped
  • 1 onion, diced
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 750 ml broth or stock
  • 1 teaspoon ground sweet paprika
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1 tablespoon chopped fresh basil
  • pinch of sugar
  • 150 g Gorgonzola cheese, diced
  • 1/2 cup double cream
  • salt and pepper
  • 4 tbsp flaked almonds, toasted
  • pumpkin oil (optional)

Preparation:

  1. Heat medium pot on medium heat with oil, add onion and garlic and cook until translucent.
  2. Add broccoli florets and potatoes, add stock and cook for about 15-20 minutes, until the vegetables are tender. Add basil, parsley, sugar, paprika and pepper to taste.
  3. Add cheese and cream and blend until smooth. Season with salt and pepper if necessary.
  4. Serve sprinkled with toasted almonds and pumpkin oil if using.

Enjoy!

Zdjęcie - Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów