Zupa brokułowa z gorgonzolą
Brokuły ostatnio mocno rozgościły się w mojej kuchni. Przygotowuję je na parze jako dodatek do dań głównych, jako puree do dań głównych, jednak ostatnio królują u mnie w zupach. Dziś proponuję przepyszną zupę krem z brokułami, ziemniakami i delikatnym serem gorgonzola, który sprawia, że staje się ona aksamitna, z charakterystycznym posmakiem sera pleśniowego. Podana z prażonymi migdałami na pewno zachwyci wszystkich. Uwielbiam sery pleśniowe, więc jak dla mnie taka kombinacja jest idealna. Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, świetna nawet jako szybki i gorący posiłek po ciężkim dniu pracy dla całej rodziny, zapraszam!
Zainspirowałam się tym przepisem.
Scroll down for recipe in English
Zupa brokułowa z gorgonzolą(4 porcje)
Składniki:
- 1 duży brokuł, podzielony na małe różyczki
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 750 ml bulionu
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- szczypta cukru
- 150 g sera Gorgonzola, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- sól i pieprz
- 4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
- olej dyniowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli.
- Następnie włóż brokuła wraz z ziemniakami, zalej bulionem i gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, paprykę i pieprz do smaku.
- Dodaj ser i śmietankę i gdy ser się rozpuści, zmiksuj na za pomocą blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Podawaj zupę posypaną płatkami migdałów i skropioną olejem dyniowym.
Smacznego!
English version
Broccoli and gorgoznola soup(4 servings)
Ingredients:
- 1 large broccoli, cut into small florets
- 2 potatoes, peeled and cut into cubes
- 5 garlic cloves, chopped
- 1 onion, diced
- 1 tablespoon vegetable oil
- 750 ml broth or stock
- 1 teaspoon ground sweet paprika
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1 tablespoon chopped fresh basil
- pinch of sugar
- 150 g Gorgonzola cheese, diced
- 1/2 cup double cream
- salt and pepper
- 4 tbsp flaked almonds, toasted
- pumpkin oil (optional)
Preparation:
- Heat medium pot on medium heat with oil, add onion and garlic and cook until translucent.
- Add broccoli florets and potatoes, add stock and cook for about 15-20 minutes, until the vegetables are tender. Add basil, parsley, sugar, paprika and pepper to taste.
- Add cheese and cream and blend until smooth. Season with salt and pepper if necessary.
- Serve sprinkled with toasted almonds and pumpkin oil if using.
Enjoy!