Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku

Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku
Zdjęcie - Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g polędwicy wołowej (4 plastry o gramaturze ok. 150 g)
  • 2 jajka
  • 4 cieniutkie plastry chudego, wędzonego bekonu
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, natka pietruszki)
Przygotowanie

Jaja gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy ze skorupek, przekrajamy wzdłuż. Połówki jajek owijamy ciasno plastrami bekonu. Masło łączymy z posiekanymi ziołami. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, rozbijamy je na 3-4 mm przy pomocy tłuczka oraz folii spożywczej (okrywanie mięsa folią zapobiega odpryskom).


Na płatach rozkładamy połówki jajek w bekonowym garniturku. Zwijamy zrazy, zaczynając od boków, następnie wzdłuż. Dociskamy dłońmi, w razie potrzeby spinamy wykałaczką. Mięso skrapiamy olejem, obficie oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (termoobieg).


Na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju, smażymy zrazy przez minutę, obracając je co kilkanaście sekund. Podsmażone z zewnątrz mięso umieszczamy w piekarniku na ok. 5 min. Kiedy mięso rozpada się pod naciskiem widelca, jest gotowe. Podajemy z plasterkami ziołowego masełka, które rozpuszczając się na gorącej potrawie, nada jej niepowtarzalnego charakteru.


Porada:

Idealnym rozwiązaniem jest użycie patelni, którą można umieścić w piekarniku, dzięki czemu mięso nawet przez chwilę nie traci temperatury. Jeżeli nie mamy takowej, używamy dwóch naczyń: patelni i brytfanki.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów