Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku

Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku
Wołowina dopiero nieśmiało debiutuje na polskich stołach, a my raczkujemy w tematyce jej przyrządzania, obróbki i podania. Święta są więc idealnym momentem na stanięcie w szranki ze swoim strachem oraz stawienie czoła... pięknemu kawałkowi wołowej polędwicy. Nic bowiem nie uwieńczy tak świątecznego dnia, jak porcja aromatycznej, miękkiej wołowiny, przesadą nie będzie też plasterek boczku, jajko zaś - li i jedynie koniecznym podczas wielkanocnych obchodów dodatkiem. Wyobrazić sobie wystarczy zdziwione spojrzenie teściowej i zakochane wejrzenie teścia - Święta będzie można zaliczyć do udanych.


Zdjęcie - Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku

Składniki:
600 g polędwicy wołowej (4 plastry o gramaturze ok. 150 g)
2 jajka
4 cieniutkie plastry chudego, wędzonego bekonu
2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz
4 łyżki miękkiego masła
2 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, natka pietruszki)

Porcje: 2
Czas: ok. 25 min

Jaja gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy ze skorupki, przekrajamy wzdłuż. Połówki jajek owijamy ciasno plastrami bekonu. Masło łączymy z posiekanymi ziołami. Miso kroimy w centymetrowe plastry, przy pomocy tłuczka oraz folii spożywczej (okrywanie mięsa folią zapobiega odpryskom) rozbijamy je na 3-4 mm. Na płatach rozkładamy połówki jajek w bekonowym garniturku. Zwijamy zrazy, zaczynajc od boków, następnie wzdłuż . Dociskamy dłońmi, w razie potrzeby spinamy wykałaczką. Mięso skrapiamy olejem, obficie oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C (termoobieg). Idealnym rozwiązaniem jest użycie patelni, którą można umieścić w piekarniku, dzięki czemu mięso nawet przez chwilę nie traci temperatury. Jeżeli nie mamy takowej, używamy dwóch naczyń: patelni i brytfanki. Na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju, smażymy zrazy przez minutę, obracając je co kilkanaście sekund. Podsmażone z zewnątrz mięso umieszczamy w piekarniku na ok. 5 min. Kiedy mięso rozpada się pod naciskiem widelca, jest gotowe. Podajemy z plasterkami ziołowego masełka, które rozpuszczając się na gorącej potrawie, nada jej niepowtarzalnego charakteru.

*** W bardzo łatwy sposób można stworzyć domowe masełka smakowe. Miękkie masło wystarczy połączyć (przy pomocy własnych dłoni) z wybranymi dodatkami: listkami mięty, skórką z cytryny, posiekaną papryczką chili, ziołami. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia, formujemy rulon i skręcamy z obu stron jak cukierek. Takie masełko można przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy, korzystając doraźnie, gdy tylko zajdzie taka smaczna potrzeba.

Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman



Zdjęcie - Zrazy wołowe z jajkiem w bekonowym garniturku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku "Wielkanocna książka kucharska", której mamy przyjemność być współautorami.
Bierzcie z tego wszyscy, dzielcie się i przygotowujcie się na Tą, najważniejszą niedzielę w roku :)

Książka dostępna jest do darmowego pobrania po kliknięciu w baner.



Kategorie przepisów