Zrazy wołowe w sosie musztardowym

Zrazy wołowe w sosie musztardowym
Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zrazy wołowe w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mięsa wołowego na zrazy (udziec lub łopatka)
  • 150 g cebuli
  • 100 g kiszonych ogórków
  • 80 g wędzonego boczku
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 30 g musztardy dijon
  • 30 g musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 30 g mąki pszennej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso kroimy w plastry i cienko rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przez kawałek folii, aby nie podziurawić mięsa.


Na każdym plastrze mięsa układamy po kawałku ogórka (około ½ sztuki), kilka piórek cebuli i po porcji pokrojonego w kostkę boczku. Oprószamy solą i pieprzem i rolujemy ściśle rolady. Każdą spinamy szpilką lub obwiązujemy nitką.


Zrazy oprószamy mąką.


Na Kujawskim rumienimy mięso ze wszystkich stron. Następnie dodajemy pozostałą cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Podsmażamy, a następnie podlewamy niewielką ilością wody.


Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 1 godziny). W razie konieczności uzupełniamy odparowany płyn.


Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je na talerzyk.


Do sosu dodajemy obie musztardy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy zrazy i jeszcze chwilę podgrzewamy.


Podajemy z ulubionymi kluskami lub kopytkami. 


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów