Zimowa tarta z jabłkami

Zimowa tarta z jabłkami

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moją tartę wypełniłam duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 kostki masła
1 łyżka tłustej śmietany

Składniki na nadzienie:

1 kg jabłek
cynamon
mielone goździki (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy.
przyprawa do piernika
2 łyżki miodu
100 g orzechów laskowych

Suche składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy z miękkim masłem. Powinniniśmy otrzymać coś w rodzaju drobnej kruszonki.


Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy jajka i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać miękką plastelinę, jeśli za bardzo się klei, można dosypać nieco mąki.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około 15 min, tak by odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przestudzonych jabłek dodajemy miód, przyprawy i pokrojone na kawałki orzechy laskowe.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm, żeby nie używać zbyt dużo mąki do podsypywania można rozwałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wykładamy spód tarty. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na przygotowany spód wykładamy masę z jabłek.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch dekorujemy gwiazdkami wyciętymi z reszty ciasta.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nastawionym na 170 stopni.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Studzimy na kratce, podajemy posypane cukrem pudrem.

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zimowa tarta z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Kategorie przepisów