Ziemniaki faszerowane brokułami i serem pleśniowym
Lubicie faszerowane ziemniaki? Ja uwielbiam! Tym razem przygotowałam je z dodatkiem brokułu, podsmażonej cebulki i sera z niebieską pleśnią. Fantastyczne połączenie! Bardzo nam smakowały i na pewno będę je robiła często :). Jeśli Wam mało to przypominam przepis na ziemniaki faszerowane boczkiem i serem – klik.
PRZEPIS NA ZIEMNIAKI FASZEROWANE BROKUŁAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki :
4 średnie ziemniaki
4 duże różyczki brokułu
4 łyżki śmietanki kremówki
½ cebuli
3 łyżki sera z niebieską pleśnią
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Jak zrobić ziemniaki faszerowane brokułami i serem pleśniowym :
Ziemniaki ugotować w mundurkach (czas zależy od wielkości ziemniaka, średnie gotuję 40 minut). Odlać z wody, odstawić do przestygnięcia. Różyczki brokułu wrzucić do osolonej, gotującej się wody, gotować przez około 3 minuty (powinny zmięknąć, ale nadal być jędrne). Wyciągnąć, przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż ładnie się zarumieni, odstawić na bok. Przestudzone ziemniaki przekroić na pół. Ze środka wydrążyć miąższ, przełożyć go do miski. Dodać kremówkę, odrobinę soli i pieprzu i rozgnieść widelcem. Jeśli ziemniaki nadal będą suche należy dodać więcej śmietanki. Dodać podsmażoną cebulę i 2 łyżki pokruszonego sera z pleśnią, wymieszać. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ziemniaków i ponownie delikatnie wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnić ziemniaki. Wierzch posypać pozostałym pokruszonym serem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.